MAĞARALAR : Alanya için bir ''mağaralar kenti'' dense yeridir. Kara ve deniz mağaralarının gizemli dünyasını Alanya’da keşfedebilirsiniz. Milyonlarca yıl öncesinden beri var olan kara mağaralarında on binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitlerin büyülü dünyasında gezinirken yeni sarkıt ve dikitlerin oluşumuna da tanık olabilirsiniz. Bu tanıklık, mağara içindeki aydınlatmanın yarattığı dekorla sizi fantastik bir sinema filminin içine sürükleyecektir..!
Alanya magara |
Damlataş Mağarası ;
Damlataş Mağarası, Alanya'nın içinde ve deniz kıyısında merkeze 3 km. uzaklıktadır. Toplam uzunluğu 30 m. olan mağara 200 m2'lik bir alanı kaplamaktadır. Çok sayıda sarkıt ve dikitin eşsiz bir görüntü oluşturduğu mağaranın yüsekliği 15 metredir.
Damlataş Mağarası'ndan içeri girildiğinde ilk anda 45-50 m. uzunluğunda bir geçit, 13-14 m. çapında ve 15 m. yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar göze çarpar. Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 metreküp hava ihtiva etmektedir. Mağara çevresindeki kalınlık 10 m.'yi bulduğu için çökme ihtimali kesinlikle yoktur. Senenin 5-6 ayında devamlı damlar ve bu damlalar yeni sarkıt ve dikitlerin oluşmasını sağlar.
Damlataş Mağarası'nın astıma iyi gelen dört vasfı olduğu tıbben tespit edilmiştir. Mağaranın ortamında bulunan; normalden 8-10 misli fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sühunet, radyoaktivite gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği bilinmektedir. Alanya'ya astım tedavisi için gelen hastaların sayısı oldukça fazladır ve gittikçe artmaktadır.
Çimeniçi Mağarası ;
Toplam uzunluğu 10 m. olan mağara bir dik çıkış dışında tamamen yataydır. Mağara, birbirleriyle bağlantılı çok sayıda odacık ve iki kattan meydana gelmiştir. Başlangıçta tek bir boşluktan oluşan mağara, zamanla traverten sütunlar tarafından bölünerek odacıklar meydana gelmiştir. Girişe göre 10 m. yukarıda olan ikinci kat, iki büyük odadan meydana gelmiştir. Mağara traverten birikimi açısından son derece zengindir. Odaları oluşturan traverten sütunlar geniş yer tutar. Ayrıca yan duvarlar perde travertenler ile süslüdür. Damlataşlarının olduğu ve güzelliği ile yakınında bulunan tarihi eserler nedeniyle ilginç bir mağaradır.
Dim (Gavurini) Mağarası ;
Kuzkaya köyü mekiinde Cebireis dağının (1691 m.) batı yamacında bulunur. Dim mağarasının hemen ön kısmında, 250 m. aşağıda piknik yeri olarak kullanılan, tabanı çınar ağaçları, yamaçları çam ormanları ile kaplı bulunan Dim Vadisi yer alır.Toplam uzunluğu 357 m. yatay ve kuru mağara tipindedir. Sadece son kısmında durgun küçük bir göl vardır. Dim mağarası, Türkiye'nin en güzel mağaralarından biridir. Alanya'ya yakın olması ve çevrenin piknik yerleri ve ormanlarla kaplı olması nedeniyle ziyarete uygundur. Tarih öncesi ve tarihi devirlerde insanlar tarafından barınak olarak kullanılmasından dolayı çevre halkı tarafından "Gavurini Mağarası" olarak adlandırılmıştır
Hasbahçe Mağarası ;
İlçenin Küçük Hasbahçe mahallesi iniş dibi mevkiinde, kente 4 km. uzaklıktadır. Damlataş Mağarasından birkaç misli büyük olan mağarada henüz derinlemesine bir araştırma yapılmadığı için fazla bir bilgi yoktur.
Korsanlar Magarası ;
Korsanlar Mağarası eskiden etrafa korku saçan korsanların soygunlardan elde ettikleri malları depoladıkları ve kaçırdıkları kızları tuttukları yer olarak ün salmıştır. Mağara tahminen 10 m. genişliğinde 5-6 m yüksekliğinde olan ağız kısmı teknelerin rahatlıkla içeri girmesine olanak sağlar. İçeride cami kubbesi gibi insanın üzerini örten rengarenk taşları ve kuzeye uzanan karanlığı görmek mümkündür.
Aşıklar Magarası ;
Aşıklar Mağarasının kapısı deniz yüzeyinden iki metre yükseklikte ve insanın girebileceği büyüklüktedir. Bu kapı sarkıt, dikit ve sütunlarla süslenmiştir.
Aşıklar Mağarası'na teknenin kayalıklara yanaşmasından sonra kayalara tırmanılarak çıkılır. 75 metre uzunluğundadır. Alçak tavanı nedeniyle mağaranın içinde zaman zaman eğilerek yürünür. Aşıklar Mağarası'nıni ağzı, denizden sekiz metre kadar yüksektedir.Mağaraya tırmanarak çıkanlar dönüşte bu yükseklikten atlamak zorundadırlar
Söylenceye göre antik çağın korsanları Aşıklar Mağarası'da ganimetlerini ve esir kızları saklamıştır. Mağaranın 'Aşıklar' adını kimseye görünmeden baş başa kalmak isteyen aşıklardan aldığı sanılmaktadır.
Fosforlu Mağara ;
Fosforlu Magara, Alanya yarımadasının Damlataş tarafındaki yamacında bir deniz mağarasıdır. Mağaranın jeolojik yapısından kaynaklanan zemini, geceleri ay ışığının yansımasıyla fosfor gibi parlamaktadır. Parıltı gündüzleri de fark edilmektedir.
Korsanlar Mağarasına benzer bir görünüme sahip olan Fosforlu Mağaranın kapısı teknelerin içeri girmesine olanak sağlayacak büyüklüktedir.Teknenizle mağara içine girdiğinizde küreklerinizi ileri geri hızla oynattığınızda su içersinde çok ilginç fosforlu ışık oyunlarıyla karşılaşırsınız. Eğer bu gezinizi ikindi vaktinde yaparsanız buradaki ışık oyunlarına doyum olmadığını göreceksiniz Bu mağaranın ikinci bir özelliği de 200-300 kişilik büyük teknelerle mağara turları yapanların demir atıp topluca denize girdikleri vazgeçilmez yerlerden biri olmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder